5 työhakuvinkkiä, joita et ekana tullut ajatelleeksi

Mä kirjoitin tän postauksen alunperin jo viime keväänä, mutta kuvien puutteessa sen julkaisu unohtui. Ajattelin ottaa tän nyt tähän väliin, kun työnhaku on ollut taas omalla ja joidenkin läheisten kohdalla ajankohtaista. Eihän sitä tiiä, josko näistä vinkeistä olisi joillekin teistäkin hyötyä!

Siihen alkukevääseen lukeutui aika paljon stressiä kesätöiden suhteen.

Varsinkin kun opiskelukaverit alkoivat pikkuhiljaa löytää itselleen työpaikkoja ja itse vielä tekee tuntikaupalla hakemuksia ja lähettää niitä toivoen, että saisi edes jonkun paikan. Yrittää olla iloinen työpaikan löytäneiden kavereidensa puolesta, vaikka samalla jännittää, jääkö itselle mitään paikkaa, ja vaikka joutuu puremaan hammasta, kun joku saa paikan juuri sieltä, mistä itselle oli vastattu ei.

Onko mussa jotain vikana? Oonko mä huonompi kuin muut?

tyohaku-vinkki

Ei, niihin töihin on vaan ihan hirveästi hakijoita ja työnantajilla on paljon valinnanvaraa. Ja osittain kaikki on ihan tuuristakin kiinni, että kuka siihen puhelimeen sattuu vastaamaan, ja sattuuko sen hakemuksensa lähettämään sopivaa aikaan vai vähän liian ajoissa tai myöhässä – puhumattakaan siitä, onko sen hakemuksensa saanut muotoiltua niin, että se sopii juuri siihen hommaan, johon työntekijä tarvittaisiin.

Työhakemusten kirjoittamiseen on vaikea löytää apua Googlettamalla, ei ainakaan sellaisia neuvoja, joiden avulla erottuisi joukosta.

Miten kertoa itsestään myönteisiä asioita jankuttamatta kuitenkaan sitä samaa, mitä löytyy lähes jokaisesta hakemuksesta? ”Oon rehellinen ja luotettava”, ”oon hyvä työskentelemään ryhmässä ja opin nopeasti”… Eiväthän ne ole huonoja juttuja kertoa, mutta noin sanottuna ne eivät oikeasti kerro mitään. Kuka tahansa voi kirjoittaa ne, vaikka valehtelisi.

Osallistuin alkukeväästä Naisteekkaripäiville, jossa aiheena oli työelämä. Kokosin sen herättämien ajatusten pohjalta vinkkejä, joista voi ehkä olla hyötyä teille muillekin. Ei mitään ”pukeudu siististi” ja ”älä ota lemmikkiä mukaan työhaastatteluun” -tyylisiä itsestäänselvyyksiä, vaan asioita, jotka ovat yksi syy siihen, minkä vuoksi esimerkiksi miehiä on enemmän johtoasemissa kuin naisia. Toi tapahtuma oli juuri siihen aikaan kun itse hain kesätöitä, ja sen innoittamana muutin koko tyyliä, jolla omat työhakemukseni kirjoitin. Ja oli sillä muutoksella lopulta merkitystä tai ei, sain kuin sainkin juuri sen kesätyöpaikan, jota eniten tavoittelin.

tyohaku-vinkki

1. Älä kopioi samaa settiä joka paikkaan, vaan mieti jokainen hakemus omanaan läpi.

Vaikka hakisit töitä tyylillä ”ihan mikä tahansa työ kelpais kunhan saisin töitä”, älä anna sen näkyä hakemuksessasi! Huolelliset hakemukset vievät paljon aikaa, mutta auttavat myös saamaan paljon parempia tuloksia. Työnantajat haluavat, että olet motivoitunut ja kiinnostunut juuri siitä työstä, jota he tarjoavat ja johon haet.

2. Kerro aikaisemmasta työhistoriasta vain oleellinen, jotta hakemus säilyttää informatiivisuutensa.

Jos haet arkkitehtitoimistoon, sillä ei hirveästi ole väliä, jos on ollut jäätelömyyjänä tai viettänyt muutaman kesän maalla nostamassa perunaa. Mutta toisaalta, joidenkin toisistaan poikkeavien töiden työtehtävät saattavat olla toisiinsa rinnastettavissa siinä määrin, että ovatkin mainitsemisen arvoisia. Jos esimerkiksi hakee varastotöitä, se perunamaakokemus voikin olla ihan hyödyksi, jos kertoo esim. traktorilla ajamisesta, vuorotyöajoista ja painavien laatikoiden kantamisesta ja lastaamisesta. Oli työ mikä tahansa, muista pyytää aina työtodistus. Edellisen työnantajan antamat hyvät suositukset kertovat seuraavalle työnantajaehdokkaalle enemmän kuin mikään, mitä itse itsestäsi väität.

tyohaku-vinkki

3. Älä kuvaile itseäsi pelkästään adjektiivein, vaan avaa ne auki.

Kerro konkreettia esimerkkejä äläkä vain luetteloi asioita, joihin ei ole kerrottavissa todellisuuteen pohjattavia esimerkkejä. Jos et ole ennen ollut jossain hakemasi työn kaltaisessa hommassa, etkä siksi voi ottaa esimerkkejä työelämästä, hae niitä sopivia esimerkkejä muilta elämän osa-alueilta, kuten koulusta tai harrastuksista.

Jos hakemasi työ käsittää vaikkapa ryhmätyöskentelyä, kerro luonteenpiirteistäsi ja ominaisuuksistasi, jotka voisivat olla hyödyksi. Kerro millainen ryhmätoimija olet – minkä roolin otat parhaiten haltuun, ja miten se on tähän mennessä ilmennyt? Tai jos hakemasi työ vaatii itsenäisyyttä ja olet ollut mukana vaikkapa harrastuksesi valmennustoiminnassa, mainitse se, sillä se kertoo vastuun kantamisesta ja oma-aloitteisuudesta.

Ja niin edespäin. Itsensä kehuminen sellaisenaan on usein vaikeaa, ja oikeisiin tilanteisiin liitettynä ne eivät tunnu itsestäkään liian imelältä, ja antavat paljon enemmän myös sille hakemusta lukevalle rekrytoijalle. Jos olet ihan lukossa etkä pääse alkuun esimerkkien keksimisessä, kysy apua läheisiltäsi: he voivat nähdä sinussa erityisiä asioita, joihin et itse tulisi kiinnittäneeksi huomiota. Kannattaa luetuttaa hakemus myös jollain tutulla (vaikka kuinka nolottaisi), sillä joskus joku huomaamaton väärä sanamuoto voi saada jonkun lauseen muuttumaan monitulkintaiseksi ja aiheuttaa vastaanottajapäässä väärinymmärryksiä.

Joissain tapauksissa on mahdollista kääntää myös jotkut negatiivisiksi luettavat piirteet hyödyksi.

Esimerkiksi mielipiteensä hyvin suorasukaisesti esittävä ihminen ei välttämättä aina ole se mukavin seuralainen, mutta johonkin työpaikkaan voidaan tarvita tai haluta juuri sellainen henkilö.

tyohaku-vinkki

4. Älä usko, vaan tiedä. Älä vähättele itseäsi puhumalla konditionaalissa eli ISI-päättein.

”Minua kiinnostaisi tämä työ”, ”Uskoisin olevani oikea valinta tähän tehtävään”, ”Tulisin mielelläni haastatteluun” – kuulostaako vakuuttavalta? Ehkä ne vaikuttavat tähän kirjoitettuina ihan normaaleilta ilmaisutavoilta, mutta työhakemuksessa annat itsestäsi vahvemman ja vakuuttavamman kuvan puhumalla ilman mitään pehmentäviä ISI-päätteitä ja esittämällä potentiaalisi sopivalla määrällä itsetietoisuutta.

Korvaa olisin, voisin, haluaisin sanoin olen, voin, haluan.

”Olen kiinnostunut tästä työstä, ja”, ”Olen oikea valinta tähän tehtävään, sillä…” ja ”Tulen mielelläni haastatteluun esittelemään itseni henkilökohtaisesti”. Buustaa itsesi itsevarmuuteen ja siihen totuuteen, että sä olet juuri se, joka kannattaisi palkata. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta sillä on merkitystä – erityisesti jos puhut rekrytoijan kanssa puhelimessa tai olet työhaastattelussa.

Tietenkin jos alkaa vaikuttaa siltä, että jokainen lause alkaa sanalla ”olen”, kannattaa kokeilla vaihdella tyyliä, ettei tule liikaa toistoa.

5. Poikkea kaavasta.

Isompien yrityksien kohdalla tää on vähän vaikeaa, kun niissä on usein ihan omat lomakkeensa, jotka kaikki vaan täyttää samalla tavalla. Sen sijaan sähköpostilla lähetettävissä työhakemuksissa voi erottua soittamalla perään ja kysymällä, onko hakemus tullut perille. Nimesi saattaa jäädä paremmin mieleen, vaikka takeita ei ole. Joillain työnantajilla on niin kiire, että onnistuneeltakaan vaikuttaneen puhelun jälkeen ei välttämättä tapahdu mitään jos vaan kärsivällisesti odottelee, ja oikeasti läpi pääseminen vaatii aikamoista sinnikkyyttä…

Pienempiin yrityksiin ja kivijalkaputiikkeihin voi olla tehokkainta hakea jopa ihan vaan kävelemällä niihin sisään esittäytymään ja tuomaan CV:n ja hakemuskirjeen paperiversioina. Mäkin kokeilin sitä, marssin sisään yhteen toimistoon kysymään heidän työvoimatarpeestaan – ja ehkä olisinkin päässyt, jos sinne ei olisi jo otettu kesätyöntekijää. Jännä ajatella, että vielä muutamia vuosia sitten ennen nettiä tää oli se luonnollisin tapa hakea töitä.

Uusin innovaatio on tietenkin videoesittelyt, jollaisella työnantaja näkee kaikkein helpoiten, millainen luonnollinen ulosantisi noin suunnilleen on ja millaiselta vaikutat henkilötyyppinä. Mikään normi tästä ei vielä ole tullut, kuin ehkä lähinnä esiintymistä vaativiin media-alan töihin, mutta hyvällä, lyhyellä ja vakuuttavalla videolla voi olla mahdollista erottua muista. Erilaisia video-cv-esimerkkejä löytyy helposti youtubesta. Omakin video kannattaa ladata piilotettuna youtubeen ja lähettää hakemuksen liitteenä mukana vain sen linkki, ei koko videotiedostoa.

tyohaku-vinkki

Käytännössä tietenkin riippuu ihan alasta, paikkakunnasta ja sopivasta ajoituksesta, kuinka sutjakkaasti työnhaku oikein etenee. Ehkä nää on joillekin ihan itsestäänselvyyksiä, mutta eipä ne mulle ainakaan olleet, vaan kantapään kautta on opittu.

Tuliko mikään näistä ihan uutena vinkkinä? Onko teillä jakaa omia neuvoja listan jatkoksi?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

0 Responses

  1. Videohaastattelu vain "esiintymistä vaativiin media-alan tehtäviin"… joo niinhän sitä luulisi. Kyllä ainakin eräs suuri suomalainen lääkefirma vaatii videohaastattelut jo ihan perusduunareillekin. Että ei siis tarvitse ottaa mitään paineita esiintymistaidoista… eihän? Työtehtäviin ei siellä esiintymistaidot liity mitenkään kuulemma.

    1. No johan. 😮 Empä olis uskonu, kiva että kerroit! Se lieneekin sitten vielä isompi juttu kuin ajattelin… Yllätyin keväällä vähän, kun kuulin että jotkut Tampereen kaupungin tyypit olis jossain (yliopistolla ilmeisesti) rekryvinkkinä sanoneet, että video vois olla se juttu jolla voisi erottua joukosta. En jotenkin ajatellut, että sitä teknilliselläkään alalla niin tarvittaisiin, mutta tiedä sitten mihin päin tää on muuttumassa… Tosin veikkaan, että mun alalla portfolio tulee silti tod.näk. aina merkitsemään enemmän.

    2. Ite hain kaupan kassalle ja siellä haluttiin videohaastattelu puhelin- ja yksilöhaastattelun lisäksi 😀

    3. Ohhoh! 😮 Siinähän onki sit ollut haastatteluja kerrakseen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *