DIY – Itse tehdyt macrame-verhot epäsymmetrisellä köynnöskuviolla

Edit 21.4.2020: You can also read this ”DIY – Macrame curtains with asymmetrical vine pattern” blog post translated in English HERE.

id-macrame-verho-diy

Ne mun aiemmin loppukesästä askartemat diy-koristeet oli mukavan nopeita projekteja, siis ne läpinäkyvät kasvitaulut ja liitutaulut. Mulla on kuitenkin tapana ottaa myös näitä isoja projekteja, joissa kestää aika pitkään, ennen kuin ne näkevät kunnolla päivän valon täällä blogin puolella.

Tää työ on niiden keväisten sohvapöytä– ja työpöytäprojektien lisäksi mun tän vuoden isoimpia saavutuksia: sain viimein valmiiksi meidän keittiön macrame-verhot!

Macrame tarkoittaa lankoja solmimalla tehtyjä sisustustöitä ja -taidetta, ja suomeksi ”solmeiluksi” kutsuttua tekniikkaa itsessään.

Ohjeita eri macrame-tekniikoihin on lukemattomia. Mä käytin tähän kuitenkin käytännössä täysin samaa tekniikkaa, jota käytin myös viime joulukuussa tekemässäni ja samalla adventtipostauksessa arpomassani macrame-työssä. Se oli vähän niin kuin harjoitustyö tätä varten, vaikka aika iso työ olikin.

Mun macrame-projektin tärkeimmät ominaisuudet:

 1. Lankojen ripustuspuuna käytin metsästä etsimääni keppiä, jonka hioin sileäksi ja petsasin tummemman sävyiseksi.
 2. Solmuina käytin vain perättäisiä viistoja kohosulmuja (isompi kuva solmuohjepaperista täällä).
 3. Kuviosta pyrin tekemään abstraktin epäsäännöllisen köynnöskuvion.
 4. Valmiin työn lankojen päät päättelin kupariteipillä, jotta langat eivät purkautuisi.

macrame-verho-diy
macrame-verho-diy


Suunnitelmaluonnos köynnöksen kuviosta.

macrame-verho-diy
macrame-verho-diy

Tällaisen macrame-työn tekoon tarvitaan siis:

– Kepin tai jonkun vastaavan, johon työn voi tehdä
– Solmeiluun sopivaa paksuhkoa, tiivistä mutta taipuisaa lankaa
– Sakset ja mittanauhan
– Esim. helmiä, teippiä tai muita koristeita

Tää mun käyttämä lanka on edellisen tapaan Lankavan valkoista Paula-punoskudetta, jota löysin täältä Tampereelta Taito Shopista. Tähän sopii myös muut langat, mutta ainakin tää punoskude oli helppoa työstää: tuntuu käsissä mukavalta eikä mene solmuun itsestään liian helposti. Tuntuma tässä on vähän sama kuin semmosissa hupparien huppujen kiristysnaruissa.

Lankaa tähän meni suunnilleen kaksi kilon vyyhtiä. Leikkasin langasta 64 kappaletta 5,5 metrin pätkiä, jotka tulivat keppiin vetosolmuilla kahtia taitettuna kiinni niin, että käytännössä kepistä roikkui yhteensä 128 langanpäätä.

Valmiin työn koko on kokonaisuudessaan leveydeltään n. 135 cm ja korkeudeltaan vähän vaihtelevasti, pisimmästä kohdasta n. 120 cm.

macrame-verho-diy
macrame-verho-diy
macrame-verho-diy
macrame-verho-diy
macrame-verho-diy

Löydät tässä työssä käytettyjen solmujen tekoon ohjeen tästä kirjoituksesta: ”Viisto kohosolmu” kuvallisin ohjein – Macrame-solmu, jolla tehdä erilaisia kuvioita

Tää macrame-verhoprojekti ei ollut ihan yhden illan nopea pyöräytys, mutta uskokaa pois, ei tässäkään lopulta ihan ikuisuutta mennyt.

Tarvitsi oikeastaan vain muutaman päivän ja sopivan flow-tilan, niin homma eteni kuin itsestään.

Aloitin tän työn jo joskus keväällä, mutta valmista tuli vasta heinäkuussa. Aikaa kului näin kauan lähinnä siksi, ettei sopivia hetkiä tän tekemiseen ollut joka päivä. Ja tällaista projektia ei ole koskaan järkevä jatkaa silloin, kun ei ole sopiva fiilis.


Sopivalla hetkellä macrame-työn tekeminen on käsityöterapiaa parhaimmillaan.

Hitaan varmasti tääkin eteni, ja onneksi ihan valmiiksi asti.

Arvoin aika pitkään, sopiko tuohon köynnösten keskelle tuollainen lintu, kun siinä tuntui olevan häiritsevä aukko. Kyselin siitä mielipiteitäkin snapchatissa ja instassa, kiitos vastanneille! Päädyin lopulta kuitenkin purkamaan sen pois, ja oon lopputulokseen tosi tyytyväinen. 🙂

macrame-verho-diy
macrame-verho-diy
macrame-verho-diy
macrame-verho-diy

Itse kun mietin, niin mun mielestä noi lankojen päät eivät laskeudu ihan yhtä nätisti, kuin siinä ekassa pienemmässä työssä. Tämä johtuu osin siitä, etten halunnut niiden peittävän turhaan ikkunaa, mutta myös siitä, että osa langoista meinasi loppua kesken. Tää on myös paljon epäsymmetrisempi kuin se edellinen, ja siksi aika eri näköinen.

Leikkasin langoista ylimääräiset pituudet pois vasta paikoilleen ripustamisen jälkeen, jotta pituuksista tuli mahdollisimman sopivat.

Oli hauska huomata, miten eri tavalla tällainen macrametyö käyttäytyy ikkunan edessä kuin seinällä. 

Ikkunan edessä valo saa valkoisetkin langat näyttämään tummilta, mikä korostaa huomattavasti niitä tehtyjä kuvioita. Mutta silloin kun ulkoa tulevaa valoa ei ole, verhot ovat valkoiset.

Meidän keittiö on usein valoisin huone koko kämpässä, enkä siksi halunnut sinne liian peittäviä verhoja – mutta jotkut verhot kuitenkin, kun tuo ikkunan alue näytti niin tyhjältä. Macrame-verhot oli siksi hyvä ratkaisu, mielenkiintoiset mutta ei liian peittävät.

Ei ehkä sovi ihan jokaiseen kotiin, mutta meille sopii. 🙂

macrame-verho-diy
macrame-verho-diy
macrame-verho-diy
macrame-verho-diy

Mitä sä tykkäät lopputuloksesta, tai macrame-verhoista ylipäätänsä?

Jos muuten et oo aiemmin kokeillut solmeilua ja sua kiinnostaisi, kurkkaa mun tuo joulukuinen postaus aiheesta. Kirjoitin siihen vähän tarkemmat ohjeet, miten tällaisen työn kanssa kannattaa edetä. Tää aikalailla toisintoa siitä, ainoastaan isommassa koossa. 🙂

Edellisen macrame-työn kohdalla koinkin tähän mennessä ehkä palkitsevimman hetkeni diy-bloggajana, ottaen huomioon tarkoitukseni inspiroida näillä tekeleillä myös muita ihmisiä: yksi lukijani laittoi instagramissa viestillä kuvan omasta macrame-työstään, jonka oli tehnyt sen mun postauksen inspiroimana. Oli aika huikee fiilis – että vitsit, kyllä ihmiset uskaltaa lähteä näihin vähän haastavampiikin juttuihin mukaan! Niin upeeta! ♥

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

38 Responses

 1. Ei ehkä ihan mun projekti, mutta ihanaa että joku viitsii nähdä vaivaa. Todella upea lopputulos. Hyvä että purit linnun pois.

 2. Wau! Ei musta kyllä itsestä olisi tekemään, vaatii liikaa aikaa ja vaivaa ja kärsivällisyyttä 😀 Upea lopputulos <3

 3. Ihan mielettömän hieno verho! Sopii tosi kauniisti paikalleen ja suorastaan vangitsee katseen. Itselleni macrame on aika uusi asia, yksi pieni ja helppo työ on vasta tullut tehtyä, mutta jotenkin aavistelen, ettei se jää ainoaksi. Kuten sanoit,solmeilu on varsin terapeuttista! Ja ikuisuusprojektit on aina kivoja. 😀

 4. Siis aivan käsittämättömän upea toi verho! Mä en ikinä itse jaksaisi nähdä moista vaivaa, mut on toi myös hienokin kun se on oikeasti itse tehty. Varmasti myös sai just semmosen kun itse jaksaa/haluaa tehdä 🙂 Korkeintaan oon lyhentänyt tai muuta ja sillonkin ihan vaan koneella ajanut saumat uusiksi.

  ~ Finnlandsnorsk ~

 5. Aivan käsittämättömän hieno, en oo koskaan ees kelaillut että tää tekniikka taipuu tämmöisiin lopputuloksiin!

 6. Aivan upea verho! (: Tosi kaunis. Ja itse en siis yleensä tykkää macrame-töistä lähtökohtaisesti ollenkaan, joten tämä on kyllä mainio poikkeus.

 7. Ei voi sanoa muuta kun WAU!! En oo oikein aiemmin innostunu näistä, mutta nyt tuli semmonen kauneus vastaan, että haluan opetella itekkin tekniikan.

 8. Upea! Kiitos kun jaoit ohjeen! Inspiroivaa! Jos sitä vaikka itekin innostuisi ja saisi joskus aikaiseksi… 🙂

 9. Todella upea. Itse en ole koskaan oppinut näitä tekemään 🙂

 10. Wauu, upea. Mie tykkää tuosta epäsymmetrisyydestä ja vapaasta toteutuksesta.

 11. thanks for stunning idea… look forward to getting started… a good winter project… its on the list of fun things to create

 12. Tämä on kyllä kauneinta mitä olen vähän aikaan nähnyt! Järkkyhienot. Aion yrittää itsekin! Olet todella taitava ja sivusi on hieno!!!

  1. Thank you! 🙂 I have read that most ot the non-Finnish visitors have been good with the google translate version. It is not perfect, but quite easy to understand, I guess. I might make a better translation at some point, but unfortunately right now I don't have time. :/

  2. I used google translate, but is there an actual tutorial for a branch or vine with leaves? I've been playing around trying to make a branch. I love how this looks so I'd love a tutorial

 13. WAU! Osaispa itekkin tehdä tämmösen! Sopis ihan täydellisesti meidän keittiön verhoks. Ethän sä haluis korvausta vastaan askarrella toista tämmöstä? 😀

  1. Kiitos! Vaikea sanoa, sillä tällaisen tekemiseen menee siinä määrin aikaa, etten tällä hetkellä pysty sellaiseen ryhtymään. Kesällä ehkä onnistuisi, mutta ihan ilmaiseksi en silloinkaan vastaavaan ryhtyisi. Voit laittaa mulle sähköpostia aiheesta, jos oot tosissasi kiinnostunut tällaisesta tilaustyöstä. 🙂 Osoite löytyy tuolta ylämenun Ota yhteyttä -linkistä.

   Tätä vastaavaa macrame-tyyliä edustavia verhoja on kuitenkin viime aikoina ilmaantunut aikalailla myyntiin myös esimerkiksi Etsyyn (en väitä, että se olisi juuri tämän kirjoitukseni ansiota, mutta aiemmin niitä ei kyllä ihan tuossa määrin siellä näkynyt), joten sieltäkin voi kurkata, jos löytyisi mieleisiä. 🙂

 14. Gorgeous! I love how the natural light comes through. What are the gold ends on the ends of the cords?

  1. Thank you! That's copper tape. I think it seals the end of the cords quite nicely, so they don't fray. 🙂

 15. Upeat verho ja sopii teille täydellisesti! Jännää juuri tuo miten teos muuttuu ikkunan valon vaikutuksesta, kiehtova.

  Kylläpä tulin iloiseksi, kun löysin blogisi 🙂

  – Aino

 16. Hi! I'd be very thankful for some tips about this curtain. What is diameter of the rope you used? Maybe you know, is here some difference between knitted and braided rope? Wich of them to use better?

 17. Hi! I'd be very thankful for some tips about this curtain. What is diameter of the rope you used? Maybe you know, is here some difference between knitted and braided rope? Wich of them to use better?

 18. Wau.
  Hämmentävän hieno ja uniikki. Kiitos julkaisusta.
  Mielnekiintoiseksi tekee lähtikö kyyhkynen ihan itse lentoon?

 19. Precioso, ¿sabes si hay algún tutorial o video-tutorial para poder realizarlo?
  Mil gracias.��

 20. Verho on tosi upea ja sopii teidän ikkunaan kuin nakutettu! Itse olen vasta löytänyt koko macrame-jutun ja pähkäilen sopivien narumateriaalien kanssa. Teen rannerenkaita naisille, joihin laitan helmiä (tai ilman) ja miehille teen 4 mm:n paracordista. Mutta tuo verho on todella taidokkaasti suunniteltu ja tehty!

 21. Hei!

  Kiitos lähettämisestä, juuri se verho, jota etsin keittiöstäni, näyttää siltä, ​​että se on täydellinen paikkaan, nyt olen kääntäjä ymmärtämään blogia, koska olen Meksikossa, en tiennyt, että lopussa puhutaan Suomessa: D mikä ilo …

  Onnittelut työstäsi ja tuhat kiitosta näiden ideoiden lähettämisestä, se on ensimmäinen kerta, kun teen tämän, mutta olen erittäin innoissani.
  Tervehdys!

  Monica

 22. Aivan upeet noi verhot. Mä innostuin nyt noista töistä, kun jäin eläkkeelle ja on aikaa, toisekseen tää korona, mitä ei jaksaisi kuunnella jatkuvasti, tää tekeminen auttaa ihan niinku ois hyödyllistä tekemistä päivä täynnä. Mä tein ensimmäisen työn valmiiseen suorakaiteen muotoseen pelkkään kehykseen, siinä on kaks pöllöä (mies kyllä nauro, et sitte ne huhuilee öisin ja pitää meitä hereillä…) ja sivussa roikkuu suorana makramelankoja, vähän kuvaten metsän puita. Nauroin tyttärelle puhelimessa monesti, että oon tehnyt varmaan viis pöllöä, tuon ensimmäisen kanssa jouduin välillä purkamaan, huomasin, että oli virhe, tai sit muuten en ollut tyytyväinen. Mulla oli se minimoppilanka, joka purkessa tahtoo vähän sit jäädä rumaksi. Pyöritin sitä vähän kierteelle, ni sitte oli parempi. Sit mulla tosiaan oli selkee visio heti, kun näin tuon verhon ja kävin ostamassa langat. Ne tosin on vähän ohuempaa kun sulla, mutta katotaan, miten käyttäytyy. Teen sitten siitä mopparista, mitä on paljon. Oikeen mulla sormet syhyää, että pääsen alkuun. Kiitos tuosta ihanasta mallista ja vielä ohjeista ja neuvoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *