Epätäydellisen kaunista

Suunnilleen pari viikkoa takaperin lauantaiaamuna (lue: keskipäivällä) vanhempien kanssa aamiaispöydässä istuttaessa äiti avasi keskustelun Hesarin NYT-liitteessä olleesta artikkelista ”Erittäin hyvä (muttei täydellinen)”. Siinä kerrottiin lyhyehkösti tämän hetkisten missi- ja kauneuskilpailuiden palkinnoista: nuorille Suomen kauneimman tai seksikkäimmän tai mistä tahansa tittelistä kamppaileville tarjotaan lopulta palkinnoksi lahjakortteja kirurgisiin leikkauksiin tai rintaimplantteihin. Kuulosti jotenkin ihan älyttömän absurdilta ajatukselta, että ensin kisataan kauneudesta, ja sitten voittaja saa palkinnoksi uudet tissit, kun eivät ne entiset oikeasti vielä lähellä täydellistä olleet… siis mitä?!

Rintaimplantitkaan eivät ole mitään ikuiset. Menee muutama vuosi ja sitten pitäisin jo taas olla leikkauspöydällä tissejä uusimassa, eikä komplikaatioiltakaan aina vältytä. Nuori kauneuskilpailun voittanut ei välttämättä ymmärrä mihin ryhtyy, vaan täydellisyysstereotypioita tuputtavassa ympäristössä mukautuu ajatukseen, ettei riitä sellaisenaan. Tyyliin ”kyllähän nämä rinnat ihan mukavat ovat, mutta kaipa ne voisivat olla paremmatkin”.

Rehellisesti sanottuna, kyllä mäkin kelpuuttaisin ihan hiukan isommat rinnat, jos ne sormia napsauttamalla saisi ilmestymään. Ihan vaan siksi, että voisin kuvitella kroppani hiukan sopusuhtaisemmaksi niin, ja ihonmyötäiset vaatteet sopisivat helpommin päälle ilman sitä tyhjää ilmatilaa rintamuksen kohdalla. Mutta mihinkään leikkaukseen en kyllä menisi, tai kelpuuttaisi kroppaani mitään ylimääräistä, joka voisi käydä jopa terveydelle.

Sisäistä kauneutta ei ainakaan voi saavuttaa leikkauksin tai botox-piikein. Ja vaikkei edes mentäisi sisäiseen kauneuteen, vaan puhuttaisiin puhtaasti vain siitä ulkokuoresta, johon ihmisen katse ensimmäisenä kohdistuu, luonnollinen kauneus on mun mielestä paljon seksikkäämpää, kuin leikkauspöydällä fiksattu runko ja pärstä.

Kai noihin kisoihin sitten vain hakevat enemmän sellaiset henkilöt, jotka ovat siihen kauneuteen nimenomaa pyrkineet keinoin miten tahansa. Onhan niitä varmasti poikkeuksiakin, sekä osallistujien että palkintojen välillä (siis kai niillä on jotain vaihtoehtoja silikonitissit-palkinnoille sun muille?), mutta tuntuu kuitenkin tosi oudolta, jos ihminen voittaa kauneuskisat ja palkitsee sitten itsensä kauneusleikkauksella. Se pistää vähän ajattelemaan, että missä kohtaa systeemiä oikein on mätää, kun mikään ei riitä. Mä ainakin saattaisin loukkaantua, jos ite olisin jossain tommosessa kisassa, voittaisin ja palkinnoksi tarjottaisiin kirurgisia toimenpiteitä.

Olisi paljon kiehtovampaa, jos kisattaisiin luonnollisessa kauneudessa, eikä siinä kuka on muokannut kroppansa ja naamansa lähimmäksi täydellisyyttä, tai siis hetken yleisintä mielikuvaa täydellisyydestä. Ja luonnollisuudella en nyt edes meinaa että oltaisiin all naturel ilman meikkiä, vaan että ihmiset eivät olisi antaneet leikellä kroppaansa, tai kiinteyttää sitä jotenkin epäluonnollisin keinoin. (Urheilu ja fitness lasketaan luonnolliseksi, vaikken edelleenkään jälkimmäisen fani ole.) Tosin mun puolesta hiuslisäkkeet voisi myös unohtaa, ripsien pidennyksetkin ovat vähän siinä ja siinä, vaikka jotenkin kierosti mun takaraivossa kolkuttaa, että sellaisia olisi siisti tämmösiin tynkäripsiin kokeilla. Epätäydellinen kauneus on luonnollista ja kaunistelematonta kauneutta kaikkine pienine virheineenkin – kauneutta, joka on yhden mielestä täydellistä, kun taas toisen mielestä ei. Kukaan ei ole täydellinen eikä tule täydelliseksi, miksei voitaisi vain olla rauhassa epätäydellisiä.

Vielä kauneuskilpailuiden palkintoihin viitaten, artikkelin viimeinen virke kuitenkin tiivisti koko asian älyttömyyden todella hyvin yhdellä ainoalla paljon puhuvalla vertauksella: ”Jos urheilijat palkittaisiin samalla kaavalla, heihin pumpattaisiin steroideja maamme-laulun soidessa.”

En kritisoi kauneusleukkauksiin meneviä, ihmisillä on vapautensa valita. Kritisoin tätä (kauneuskilpailujen ynnä muiden) linjaa palkita ihmisiä tavoin, joka sysää ihmiset muokkaamaan itseään väkisin muotteihin, joilla yritetään olla yhteiskunnan silmissä täydellisiä.

Mitä edes on täydellinen kauneus? Jokaisella lienee oma mielipiteensä tähän. Voisi sanoa, että sisäinen hyvyys ja tasapaino. Ulkokuori, jonka kantaa ylpeästi muttei ylimielisesti. Sitä, kun katsoo itseään peilistä ja voi hymyillä kuvalleen. Kun ihminen on sinut itsensä kanssa eikä anna huonojen hetkien lannistaa. Tosiasia kuitenkin on, että ensin nähdään vain pinta, ja jokaisella on sen suhteen omat mieltymyksensä. Kauneus on katsojan silmissä.

Nättejä kukkia, eikö? Tekokukkia, kauniita päältä ja muovia sisältä. Sopivat jotenkin kierosti aiheeseen.

Saa heitellä ajatuksia!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

6 Responses

 1. Niin täyttä asiaa! Tosi ironista tosiaan palkita kauniita naisia tollattiin, käsittämätöntä.
  Luonnollisuus kunniaan 😉

 2. Tosi hyvä ja asiaa täynnä oleva postaus! Toki joillekin rintaleikkaus voi ihan oikeasti olla jotenkin sellainen hyvin perusteltavissa oleva, itselle tärkeä juttu, mutta mielestäni moni menee vähän hätiköidenkin leikkauttamaan itsestään "täydellisempää". Mutta tuo, että misseille ja muille kauneuskisojen voittajille tarjotaan palkinnoiksi jotakin noin älytöntä, on ihan suorastaan hälyyttävää. Tää nykyinen kauneuskäsitys on kyllä jotakin ihan muuta kuin luonnollisuus…

  1. Kiitos! 🙂 Nimenomaan… Ja joo, tietenkin joillekin rintaleikkaus voi olla ihan terveydellisistäkin syistä tarpeen/hyväksi.

 3. hyvä postaus, tykkään kun kirjoitat näitä asia&mielipidepostauksia! 🙂
  pakko myös kommentoida tähän, kun luin just ton sun fuck the fitness -postauksen, siis ah _i_agree_.
  tää fitness-trendi on imo ihan kuin yhteiskunnan hyväksymä syömishäiriö – vuosikaudet syömisen kanssa hölmöilleenä löydän siitä paljon tuttuja piirteitä… mulla tulee aina pieni pelko pääkoppaan, kun luen jonkun lempparibloggarin aloittaneen "elämäntaparemontin" ja "uuden sälirääkkiohjelman". ja ne motivaatiokuvat ja tekstinpätkät, joita esim tumblr on täynnä, ei eieii. perus thinspirationia, mutta pidetään ok:na ja "terveellisenä".
  asioita, joita pitäisi mun mielestä peräänkuuluttaa nykyään enemmän: kohtuus, luonnollisuus, sisäinen kauneus, hyvät teot, onnellisuus. esimerkiksi.
  en tiiä mikä tän kommentin pointti oikein oli muuta kuin että oot mahtava tyyppi ja blogisi on ihan yks lemppareista!! 🙂

  1. Kiva kuulla! Joo, fitness on semmonen juttu jonka voi vetää liian pitkälle, ottaa homman liian vakavasti niin että se urheilu ja terveellinen syöminen ovat ne, mitkä elämän kulkua määräävät. Sulla oli hyviä pointteja, tosi mukavaa kun kommentoit! 🙂 Ja kiitos kehuista! :>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *